fbpx
Hoofdgerechten/ Soepen

Verse Kippensoep Maken

Verse kippensoep maken

Het weer wordt weer kouder en wat is dan nou lekkerder dan met een hete verse kippensoep op de bank te zitten? Je hoort weer meer dat mensen ziek worden en dan is de beste maaltijd kippensoep met groenten! En dan bedoel ik niet uit een pakje of zakje maar zelfgemaakte, verse, gezonde kippensoep. Echter is dit kippensoep recept natuurlijk ook lekker om gewoon ‘s avonds op tafel te zetten met een stokbroodje erbij.

Zo heb ik een klassieke tomatensoep die vaak bij ons op tafel staat, maar zo hebben we ook een heerlijk gevulde kippensoep vaak op tafel staan. Want hoe maak je eigenlijk een verse kippensoep met kippenbouten?

Op zaligkoken.nl staan al een aantal zelfgemaakte soepen online. Zo maakte ik eerder al een andere variant op de kippensoep, namelijk de Oosterse kippensoep met noedels, paksoi en sperzieboontjes. Maar ik heb ook nog andere favorieten, bijvoorbeeld mijn soep van geroosterde puntpaprikaโ€™s, cocktailworstjes & groentechips of  deze zalige Javaanse saotosoep. Het zijn zeker aanraders om een keer te maken!

Hoe maak je kippensoep?

Zelf kippensoep maken is niet moeilijk, maar zoals je aan de tijdsduur van dit gerecht kan zien kost het wel even tijd. Het is namelijk de bedoeling dat alle smaken samenkomen en het lekker in de soep trekt. Het beste kan je daarom in het weekend een grote pan soep maken voor de hele familie waar je ook nog een paar dagen van zou kunnen eten. Zet een grote pan op het vuur, volg dit recept en laat het lekker pruttelen. 

Kippensoep bij ziekte

Je hoort vaak als mensen ziek zijn dat ze dan een pan met verse kippensoep maken. Maar waarom zeggen ze dit eigenlijk? Kippensoep wordt ook wel de joodse penicilline genoemd. De kippenbouten die worden toegevoegd aan de soep bevatten eiwitten en eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen. Ook is soep natuurlijk heet waardoor je gaat zweten en je luchtwegen vrij worden gemaakt. En er wordt gezegd dat de kippenbouillon een ontstekingsremmer is. Of dit allemaal waar is weet ik niet, maar toch voelen we er ons wel beter door en daar gaat het om!

Klassieke kippensoep

Veel mensen hebben op alle klassieke gerechten hun eigen variant. Dat geldt ook voor deze klassieke kippensoep. Je kan er zelf aan toevoegen wat je lekker vind. Dit is mijn lekkerste kippensoep versie. Het liefst gebruik ik een paar goede kippenbouten in plaats van een hele soepkip. Ook voeg ik nog een kippenbouillontablet toe voor extra smaak, maar als je dit niet nodig vindt kan je dit altijd weglaten.

Hoe maak jij je kippensoep? En heb je nog tips en suggesties? Laat het mij weten in de reacties. Zalig koken! 

Verse Kippensoep Maken

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 3 uur

Ingredients

  • 2 uien
  • 1 prei
  • 3 winterpenen
  • 2 kippenbouten
  • 1 tl ketjap
  • 750 gr soepgroenten
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 50 gr vermicelli
  • 1 el citroensap
  • 1,4 L water
  • 1 tl tijm
  • 1 tl laurierblad kruiden
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gr peterselie
  • 15 gr selderij
  • peper op smaak

Instructions

1

Snijd de prei in plakjes, schil de winterpeen en snijd in blokjes, snipper de uien en snijd de kruiden.

2

Leg de kippenbouten in een grote soeppan en voeg de prei, winterpeen, ui, tijm, knoflook, peper, laurierblad kruiden, kippenbouillon, ketjap, water, nootmuskaat, selderij en de peterselie toe.

3

Breng de soep aan de kook en schep het eventuele schuim eraf.

4

Zet het vuur lager en laat de soep 1,5 uur zachtjes pruttelen met de deksel er bijna helemaal op.

5

Haal de kippenbouten eruit en laat het even afkoelen.

6

Als de kip een beetje is afgekoeld trek je de kip met een vork van de botten af in kleine stukjes.

7

Voeg de kippenstukjes toe aan de soep, voeg de vermicelli toe en proef of de soep lekker op smaak is en voeg anders nog wat kruiden toe naar smaak. Eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply