Hoofdgerechten

Surinaamse Roti met Kip

surinaamse roti

Wist je dat Surinaamse roti één van de meest populaire afhaalmaaltijden is en je dit zelf heel makkelijk kunt maken? Ik had nog nooit roti gemaakt en weet nu dat het helemaal niet een moeilijk recept is om te maken. Ook kan je dit recept gewoon maken door enkel naar je lokale supermarkt te gaan en daar je ingrediënten te kopen in plaats van naar de toko te moeten gaan. Tegenwoordig verkopen alle supermarkten verschillende lekkere Surinaamse gerechten en producten.

Ik benoem dit recept wel Surinaamse roti omdat het gerecht super populair is in Suriname, maar officieel komt roti uit de Indiase keuken. Indiase immigranten in Suriname namen het recept mee naar Suriname en de Surinaamse mensen namen hun eetgewoontes over. Hierdoor werd het een erg populair gerecht en iedereen geeft zijn eigen draai eraan.

Surinaamse roti is een gerecht van ongerezen brood met kousenband, hardgekookte eieren, aardappelen, groenten, vlees en is meestal gekruid met masala. Roti betekent eigenlijk gewoon brood en is gebakken als een pannenkoek. Zoek je de lekkerste roti vellen? Dan kan je het beste naar de toko gaan in plaats van naar de supermarkt. Daar verkopen ze echte roti vellen gemaakt van gele spliterwten of aardappelen. Zelf roti vellen maken kan ook, echter ben je dan zeker een uur bezig met de bereiding en 20 minuten het deeg aan het kneden. De meeste mensen zeggen dat dit toch echt de moeite waard is.

Belangrijk bij dit recept is dat je Hindoestaanse masala koopt in plaats van de Indiase garam masala of de tandoori masala. Het blijft een van de belangrijkste ingrediënten in deze Surinaamse roti. Masala is een mix van verschillende gedroogde kruiden, namelijk mosterdzaad, koriander, kurkuma, komijnzaad, fenegriek, nigella, gember en peper.

Surinaamse Roti met Kip

Print Recipe
Serves: 4 roti's Cooking Time: 75 minuten

Ingredients

  • 400 g kipdijfilet
  • 400 g kruimige aardappelen
  • 400 g sperziebonen of kousenband
  • 15 gr Hindoestaanse Massala (naar smaak)
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 uien
  • 4 Surinaamse roti vellen
  • 4 eieren
  • 2 tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 300 ml water
  • Olijfolie

Instructions

1

Snijd de kipdijfilet, de tomaten en de aardappelen in blokjes, snipper de uien, snijd de knoflook fijn en snijd de kopjes van de sperziebonen af.

2

Voeg een flinke scheut olie toe aan een wokpan en bak de kipdijfilet rondom bruin.

3

Voeg vervolgens de uien en de knoflook toe en fruit het 2 minuten mee.

4

Voeg nu de masala kruiden toe. Zet het vuur laag en roer het geheel goed door.

5

Voeg de tomaten toe en bak het 2 minuten mee.

6

Blus het af vervolgens af met 300 ml heet water, verkruimel 1 kippenbouillonblokje en voeg het toe aan het geheel en voeg de aardappelen toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur vervolgens laag met deksel op de pan en laat het 45 minuten pruttelen. Vergeet niet om tussendoor te roeren. Haal na 30 minuten de deksel van de pan zodat het geheel dikker wordt. Hier zou je ook een rode peper mee kunnen laten koken.

7

Kook ondertussen de sperziebonen of kousenband in 8 minuten en de eieren hard. Voeg vervolgens de sperziebonen of kousenband toe aan het geheel en bak dit even mee.

8

Verwarm de roti vellen in de oven, magnetron of in een pan. Verdeel het vlees, kousenband en een eitje op een roti vel en zalig eten!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply