fbpx
Bijgerechten/ Hoofdgerechten/ Rijst

Turkse Rijst Maken (Pilav)

turkse rijst maken

Ken je die super lekkere rijst die je krijgt in een Turks restaurant of als je Turks eten besteld? Ik hou er echt van en kan mezelf hier helemaal vol van eten. Zo lekker vind ik het. Het heet Turkse rijst maar het wordt ook wel Pilav of Pilaf genoemd. Ik wou dit gerecht altijd al een keer maken en heb nu het ultieme recept voor de Turkse rijst ontdekt. Het lijkt een beetje op risotto, maar het wordt toch heel anders bereid.

Turkse rijst recept

‘sade pilav’ is het meest gangbare rijstgerecht in Turkije. In Turkse restaurants en hotels krijg je de Turkse pilav meestal geserveerd met vermicelli. Ik heb ook een soort vermicelli aan dit Turkse rijst recept toegevoegd. Je geeft hiermee nog extra smaak aan de rijst en het ziet er nog aantrekkelijker uit. De vermicelli die ik gebruik heet ‘Arpa Şehriye’ en kan je kopen in een Turkse supermarkt. Het is eigenlijk hetzelfde als orzo en kan je vaak wel bij de Albert Heijn of Jumbo kopen. Of als je Albert Heijn het merk Ankara verkoopt, is de kans groot dat ze ook Arpa Şehriye hebben. Het is zeker de meest gebruikte vermicellisoort voor de sehriye pilav. Maar er zijn ook heel veel andere soorten Turkse vermicelli. Je kan ook de vermicelli genaamd ‘Tel ehriye’ gebruiken voor de Turkse rijst, echter is dat hetzelfde als de traditionele vermicelli die we in Nederland veel gebruiken.

De Turkse rijst krijgt zijn lekkere smaak door de vermicelli, maar ik denk nog het meest doordat het gebakken wordt in roomboter. Hierdoor krijgt het een heerlijke romige smaak. Heel anders dan de droge rijst die wij veel eten. Naast de vermicelli wordt er echte rijst gebruikt die niet voorbewerkt is (zoals snelkookrijst). In de Turkse supermarkt staat er vaak ook risotto of paella op de verpakking, maar dat is helemaal goed.

Wil je Turkse rijst maken? De verhouding van water en rijst is erg belangrijk bij het koken van Turkse rijst. Ik heb de verhouding water en rijst 2:1 aangehouden. Gebruik je één glas rijst, dan moeten er twee glazen water bij. Verder gebruik ik drie eetlepels vermicelli.

Je kan de Turkse rijst of pilav als bijgerecht serveren, maar je kan ook een hoofdgerecht bereiden met deze overheerlijke rijst. Het wordt veel gemaakt in combinatie met kip, groenten en een lekkere saus.

Turkse Rijst Maken (Pilav)

Print Recipe
Serves: 2 personen Cooking Time: 25 minuten

Ingredients

  • 400 ml water
  • 200 gr rijst
  • (OF 1 beker rijst én 2 bekers water)
  • 50 gr roomboter
  • 3 el arpa şehriye (verkrijgbaar in Turkse Supermarkt)
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 tl zout
  • Optioneel: 1 kippenbouillonblokje

Instructions

1

Was de rijst met koud water in een vergiet totdat het water helder is geworden. Laat de rijst goed uitlekken.

2

Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de arpa şehriye totdat het bruin is geworden op middelhoog vuur.

3

Voeg nu de rijst toe en bak het even mee tot het glazig is geworden.

4

Voeg daarna de roomboter, water, het zout en eventueel een bouillonblokje toe. Doe een deksel op de pan en roer af en toe door de rijst totdat al het water is opgenomen en de rijst gaar is. Als de rijst nog niet gaar is voeg je nog wat water toe.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply