Hoofdgerechten/ Rijst

Paella Recept met Zeevruchten en Kip

paella maken

Ik ben dit jaar op vakantie geweest in Mallorca met vriendinnen en toen hadden we in een heel leuk restaurant een hele grote pan met paella besteld die we samen op konden eten. We hadden een pan besteld met vis én vlees en ik vond het zo lekker dat ik het paella recept graag na wou maken en toe wil voegen aan mijn favo recepten. Lees je mee hoe wij thuis zelf paella maken?

Maar wat betekent eigenlijk het woord paella? Het is letterlijk koekenpan in het Valenciaans. Máár er is nog een andere romantische theorie: Een man bereide speciaal voor zijn vriendin paella om haar liefde te winnen. “Voor haar” betekent ook wel por ella of para ella en zo schijnt de naam voor het gerecht te zijn ontstaan.

Paella komt oorspronkelijk uit Valencia in Spanje en is een echt traditioneel Spaans gerecht. Je hebt verschillende soorten paella recepten, namelijk de paella marisco met gemengde zeevruchten en de paella Valenciana met konijn, slakken en kip. Het is belangrijk om echte paella rijst te gebruiken, omdat die rijst de bouillon met saffraan beter absorbeert dan normale rijst. Het gerecht is ontstaan doordat er in de 15e eeuw behoefte was vanuit de herders en boeren in een makkelijke maaltijd met de ingrediënten die ze van het platteland konden halen. Oorspronkelijk had paella de volgende ingrediënten: kip, konijn, groenten, rijst, olijfolie en saffraan. Ook gebruikten de boeren vaak de slakken die ze op het platteland vonden.

Tegenwoordig wordt paella het meest gegeten in combinatie met vlees én vis, maar de Valenciaanse bevolking verafschuwt deze combinatie en geloven in de traditionele paella maken met alleen vis. Het leukste en lekkerste aan paella is dat je zelf kan toevoegen wat je lekker vind en dat bijna geen een Spaanse paella hetzelfde is.

Bij het maken van paella wordt er vaak een grote ondiepe pan gebruikt met twee handvatten. Op deze manier kunnen de ingrediënten er goed in worden gekookt. 

Ik heb eindelijk het beste paella recept ontdekt! Ik heb een lekkere combinatie gemaakt van paella met kip en chorizo, máár ook met vis. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden en hoe jullie je Spaanse paella het liefst eten: met vis en vlees of alleen vis/vlees? En voegen jullie nog iets aan de paella toe dat ik niet doe? Let me know!

paella

Paella Recept met Zeevruchten en Kip

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 60 minuten

Ingredients

  • 175 g chorizo worst
  • 1 ui
  • 500 gr kippendijen (in blokjes)
  • 500 gr zeevruchtenmix
  • 325 gr paella rijst of gele rijst
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 L kippenbouillon van tablet
  • 100 gr doperwten (diepvries)
  • 2 rode paprika's
  • ½ tl paprikapoeder
  • 0,05 gr saffraan
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 1 citroen
  • verse peterselie
  • Olijfolie

Instructions

1

Snijd de kipdijfilet in kleine stukjes en bestrooi ze met zout en peper. Snijd de chorizo in plakjes, de paprika in stukjes, de knoflook fijn en de ui in blokjes.

2

Verhit de olijfolie in een wok- of een paellapan, en braad de stukjes kip rondom aan. Schep de kippenstukjes op een bord en leg het even opzij op een bord. Doe hetzelfde bij de zeevruchtenmix.

3

Doe de plakken chorizo in de pan, bak ze 2 minuten en voeg de paprika, ui en knoflook toe. Bak alles nog 3-4 minuten onder regelmatig omscheppen, tot de paprika zacht begint te worden.

4

Schep de rijst bij de pan en bak het al roerend tot de korrels iets geroosterd zijn.

5

Schenk de wijn erbij en laat de paella voor de helft inkoken. Voeg daarna de bouillon, de saffraan en de paprikapoeder toe.

6

Voeg de stukken kip weer toe aan de pan en laat het zachtjes voor 15 minuten koken. Schep af en toe het geheel om.

7

Voeg na 15 minuten de doperwten en de tomatenblokjes toe en verwarm het geheel voor 10 minuten op laag vuur en schep het geheel weer af en toe om.

8

Als de rijst bijna gaar is haal je de pan van het vuur, strooi de peterselie over de paella en serveer de paella met de citroenpartjes.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Linda
    15 oktober 2019 at 10:04

    Ziet er heerlijk uit! 😀 Heb nog nooit in mijn leven met saffraan gekookt, ga het zeker proberen! De kippendijen waren ook nog eens in de Coop folder in de aanbieding, dat scheelt weer eens wat extra! 🙂 Leuk blog en (alvast) bedankt voor de inspiratie 😀

    • Reply
      Stephanie Balk
      15 oktober 2019 at 10:40

      Bedankt Linda 🙂 Klopt saffraan wordt ook niet vaak gebruikt en je hebt maar een beetje nodig want er komt veel smaak vanaf. Dat komt goed uit dat de kippendijen in de aanbieding zijn. Ben benieuwd hoe de paella heeft gesmaakt :)!

    Leave a Reply