Dips, Sauzen & Dressings/ Snacks & Tapas

Guacamole maken

Guacamole maken

Het is weer tijd voor een zalig basisrecept: guacamole! Laatst aten we een nachoschotel bij vrienden met guacamole erbij waardoor ik erg enthousiast ben geworden om dit ook te maken en toe te voegen aan de recepten op Zalig Koken. Want hoe maak je guacamole?

Ik hou van avocado’s en van Mexicaans eten. Daarom staat guacamole hier vaak op tafel. De ene keer eten we guacamole met nacho’s, de andere keer op een Mexicaanse wrap, bugels of bij chili con carne. Maar ook als we naar de bioscoop gaan bestellen we altijd nacho’s met guacamole. Helaas dan wel de variant uit een potje. Zelf maken is natuurlijk veel lekkerder en ook erg gemakkelijk. Met een paar ingrediënten heb je deze heerlijk dip al gemaakt.

Guacamole zelf maken

Zelf guacamole maken is erg simpel. Het basisingrediënt van guacamole is avocado. Avocado’s bevatten weinig suikers en veel voedingsvezels en onverzadigde vetten. Deze vetten bevorderen een gezond cholesterolgehalte. Ook bevatten avocado’s veel vitaminen, namelijk vitamine C, E, K, B en wat vitamine A. Ik maak dit guacamole recept ook nog zonder room, dus het is ook nog een vrij gezonde dip.

Naast avocado wordt er vaak knoflook, tomaat, een rode ui, sap van een limoen en chilipeper gebruikt en als topping koriander. Het kan zijn dat je één van deze ingrediënten niet in huis hebt. Je kan dan een paar ingrediënten weglaten of bijvoorbeeld de rode ui vervangen door een sjalotje.

Hoe lang kun je zelfgemaakte guacamole bewaren?

Heb je na het eten nog iets over en wil je dit bewaren? Avocado verkleurt erg snel. Er zijn drie manieren om het langer te kunnen bewaren:

  1. Spray er wat bakspray overheen, dek de guacomole af met folie en zet het in de koelkast.
  2. Snijd nog wat rode ui en leg dit op de guacamole, dek af met folie en zet het in de koelkast.
  3. Besprenkel de guacamole met citroensap, dek het af met folie en zet het in de koelkast.

De tweede keuze is natuurlijk het lekkerste want de rode ui kan je gewoon verwijderen en vervolgens kan je de guacamole gewoon eten.

Tip: Zorg ervoor dat je een rijpe avocado’s koopt. Anders kan je de avocado’s niet makkelijk prakken  😉

Heb jij weleens een guacamole  recept gemaakt? En wat is jouw favoriete combinatie van ingrediënten? Ik ben benieuwd!

Guacamole maken

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 15 minuten

Ingredients

  • 2 rijpe advocado’s
  • 1 rode ui
  • 1 rijpe tomaat
  • 1 knoflookteentje
  • 1 limoen
  • ½ rode peper
  • Peper en zout

Instructions

1

Snijd de avocado's door de helft, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit en voeg toe aan een middelmatige kom.

2

Snijd de rode ui in kleine blokjes, snipper de knoflook, snijd de tomaat in kleine stukjes en snijd de halve rode peper fijn (zonder zaadjes) en voeg deze ingrediënten ook toe aan de kom.

3

Pers het sap van de limoen uit boven de kom en prak alles met een vork tot een samenhangend geheel. Niet helemaal fijnprakken, want een paar stukjes erin is erg lekker.

4

Proef het geheel en voeg nog wat peper en zout naar smaak toe. Zalig eten!

Notes

Serveer de guacamole lekker met nachos, tortillachips, bugels, of net waar je zin in hebt!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply