fbpx
Hoofdgerechten/ Pasta

Pasta Carbonara

pasta carbonara

Pasta Carbonara is een zalig Italiaans gerecht uit Lazio, dichtbij Rome. De herkomst van dit gerecht komt van de arme houtskoolbranders (carbonari). Dit was altijd zwaar werk en voor extra kracht aten ze in hun pauze het traditionele gerecht pasta carbonara. Volgens de theorie zijn de zwarte stippen in het gerecht de vlokjes houtskool, maar wij houden het maar even bij zwarte peper.

Bij dit gerecht staat de carbonara saus “alla Carbonara” centraal en deze wordt meestal gegeten met spaghetti. Zoals hierboven benoemd maakten arme mensen dit gerecht vroeger en bestaat dit gerecht daarom ook uit “arme” ingrediรซnten, zoals pancetta (of spek), kaas en ei.

Tagliatelle carbonara staat standaard op de menukaart bij de meeste Italiaanse restaurants. Veel beweren het originele recept te maken maar vaak zit er toch erg veel verschil in. Dit tagliatelle carbonara recept is mijn favoriete versie. Lekker romig, smaakvol en met tagliatelle. Ook is deze pasta carbonara erg makkelijk om te maken en past is een klein budget.

Het is een pasta klassieker die de meeste mensen wel kennen maar die je zelf ook graag wilt leren maken. Er staan super veel potjes met carbonara saus in de schappen van de supermarkt maar de carbonara saus zelf maken is het lekkerste en smaakt ook heel anders. Waarom een potje kopen als je met simpele ingrediรซnten de saus zelf ook kan maken?

In dit pasta carbonara recept maak ik niet gebruik van spaghetti maar van tagliatelle. Ook gebruik ik geen ham maar gerookte spekreepjes voor net iets meer smaak. Je zou er ook nog champignons, broccoli, kip of spinazie aan toe kunnen voegen. Je kan de slagroom uit de ingrediรซntenlijst halen en is niet per se nodig om te gebruiken. De eieren en de kaas maken de pasta namelijk al romig.

Pasta Carbonara

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 25 min

Ingredients

  • 12 tagliatelle nestjes
  • 250 gr gerookte spekreepjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes peterselie
  • 150 gr Parmezaanse kaas
  • 4 eieren
  • 100 ml slagroom
  • olijfolie
  • zwarte peper naar smaak

Instructions

1

Splits de eieren in twee bakjes. In het ene bakje zorg je ervoor dat het gele gedeelte wordt gesplitst en in het andere bakje het witte gedeelte.

2

Rasp de Parmezaanse kaas op een bordje.

3

Pak een grote wokpan en bak de spekjes in olijfolie en kook de tagliatelle al dente in een kookpan.

4

Hak de knoflook fijn en bak even mee in de wokpan.

5

Schep de tagliatelle in de wokpan, de Parmezaanse kaas en voeg een soeplepel kookvocht toe van de tagliatelle.

6

Schep het gele deel van de eieren erbij, de slagroom, een grote snuf peper (naar smaak) en de peterselie in de pan. Roer het geheel door elkaar en opscheppen maar!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply