Wil je zelf olijventapenade maken? Goed idee! Deze groene olijventapenade is zó smaakvol, dat je ‘m binnen no-time standaard in je koelkast wilt hebben staan. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, een staafmixer en vijf minuten van je tijd. En het mooie? Deze zelfgemaakte tapenade smaakt stukken beter dan die uit de supermarkt. Ideaal voor op een toastje, als dipsaus bij borrelgroenten of zelfs als smaakmaker op een broodje gegrilde kip.
Tapenade wordt in Nederland nog te weinig geserveerd, terwijl het juist een geweldige toevoeging is aan een borrelplank of een zomers etentje. In Zuid-Frankrijk weten ze het al langer: een goede tapenade hoort erbij. Deze versie met groene olijven, Parmezaanse kaas en pijnboompitten heeft een rijke, hartige smaak en een lekkere bite.
Wat maakt deze tapenade zo zalig?
Wat deze olijventapenade zo lekker maakt? Dat is vooral de combinatie van smaken. De groene olijven zorgen voor een lekker hartig en zout accent. De Parmezaanse kaas maakt ‘m extra vol van smaak en de pijnboompitten geven net wat romigheid en een beetje bite. Er gaat ook een teentje knoflook in – niet te veel, gewoon precies genoeg – en een beetje rode ui voor wat pit.
De zongedroogde tomaatjes zorgen voor die lekkere, volle smaak. En natuurlijk mag een scheutje goede olijfolie niet ontbreken. Alles bij elkaar? Super smeuïg, kruidig en echt perfect op een stuk stokbrood of als dip bij een borrelplank.
Zo maak én bewaar je jouw zelfgemaakte olijventapenade
Olijventapenade maken is simpel: doe alle ingrediënten samen in een hoge beker of kom. Zet de staafmixer erin en mix tot een grove of fijne structuur, afhankelijk van wat jij lekker vindt. Liever wat stukjes? Mix dan kort. Wil je een gladder resultaat? Laat de mixer dan iets langer zijn werk doen.
Na het maken kun je de tapenade meteen serveren. Heb je wat over of maak je ‘m juist van tevoren? Bewaar de olijventapenade dan in een schoon, afgesloten potje in de koelkast. Giet er eventueel een dun laagje olijfolie overheen, dat helpt om de smaken te behouden en de tapenade iets langer vers te houden. Zo blijft je tapenade zeker drie tot vier dagen goed.
Kortom, wil je indruk maken bij de borrel of gewoon iets lekkers voor jezelf maken? Dan is olijventapenade maken een uitstekend idee. Je hebt het zo klaar, het smaakt zalig én je weet precies wat erin zit. Een smaakvolle klassieker die in geen enkele koelkast mag ontbreken. Op zoek naar een andere lekkere dip? Ik heb nog drie (en meer) andere lekkere recepten die je móet uitproberen: Heksenkaas, Guacamole of Dadel Peperoni Dip.
Groene Olijventapenade Recept
Print RecipeIngredients
- 50 gr pijnboompitten
- 115 gr groene olijven ontpit (uitlekgewicht)
- 1/2 rode ui
- 60 gr Parmezaanse kaas
- 1 teen knoflook
- 4 el olijfolie extra vergine
- 1 tl oregano
- Peper en zout
- 2 zongedroogde tomaten
Instructions
Pak een grote hoge beker of een ander bakje waarin je kan pureren met een staafmixer.
Voeg alle ingrediënten toe aan de beker en pureer het geheel met een staafmixer tot een grove tapenade.