fbpx
Dips, Sauzen & Dressings

Truffelmayonaise Maken

Truffelmayonaise maken

Truffelmayonaise. Ik zie het zelf als de chique variant van mayonaise. Tegenwoordig kom je het steeds meer tegen in restaurants en eetcafรฉs, maar vroeger werd het als de dure variant van mayonaise ervaren. Wat is truffelmayonaise eigenlijk? Eigenlijk heel simpel: mayonaise met truffelsmaak. Het is echt om van te smullen en het leuke is dat je het ook heel makkelijk zelf kan maken.

Hoe maak je truffelmayonaise?

Als je zou weten hoe snel en makkelijk je zelf truffelmayonaise kan maken, zou je het altijd zelf maken. De truffelmayonaise ingrediรซnten zijn als eerst gewoon normale mayonaise. Mayonaise kan je maken van eieren, mosterd, zonnebloemolie, witte wijn azijn, citroensap, zout en peper. Vervolgens voeg je de lekkere truffelsmaak toe met een truffelolie of een truffeltapenade. In dit truffelmayonaise recept gebruik ik een truffeltapenade. Dit zijn de ingrediรซnten die je makkelijk vaker kan gebruiken als je de lekkerste truffelmayonaise wilt maken. Echter kan je natuurlijk ook verse truffel gebruiken. Dit kan je echter niet lang bewaren en is prijstechnisch ook duurder.

Ik zeg wel dat het erg makkelijk is om te maken maar je moet wel je aandacht erbij houden en liefde erin stoppen. Het is niet alles in een kom gooien, roeren en klaar is kees. Als je dat doet kan het ook mislukken. Als je bijvoorbeeld de olie er te snel bij doet, gaat het mis. Maar het eindresultaat is het zeker waard en niet te vergelijken met een mayonaise uit een potje. Het is bij mij nog nooit mislukt, dus dan gaat het jou ook lukken!

Je kan ervoor kiezen om de truffelmayo te maken met een staafmixer. Echter wordt de mayonaise daardoor veel minder luchtig dan wanneer je het opklopt met een garde. Dus gewoon lekker met je handen de mayonaise opkloppen.

Er zijn veel gerechten waarbij je de beste truffelmayonaise kan gebruiken, namelijk bij patat, op een hamburger, bij aardappeltjes, op een carpaccio of op een broodje is het erg lekker.

Truffelmayonaise

Print Recipe
Cooking Time: 10 minuten

Ingredients

  • 2 eidooiers
  • 1 volle tl Noord-Hollandse mosterd
  • 175 ml zonnebloemolie
  • klein scheutje witte wijn azijn
  • 1 el citroensap
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 tl truffel tapenade (salsa tartufa)

Instructions

1

Pak een kom en voeg de twee eierdooiers toe.

2

Voeg de mosterd toe en mix het geheel met een garde tot een glad mengsel.

3

Giet telkens een beetje van de zonnebloemolie toe en blijf tussendoor mixen. Voeg halverwege een klein scheutje azijn en citroensap toe.

4

Blijf kloppen met de garde tot de mayonaise mooi dik is geworden.

5

Breng de mayonaise tot slot op smaak met de truffel tapenade en zout en peper en roer het geheel goed door elkaar.

You Might Also Like