Ben je van plan om binnenkort een high tea te organiseren? Dan heb ik een recept voor jou dat niet mag ontbreken, namelijk onderstaand scones recept. Er bestaat geen high tea zonder scones. Scones zijn echt super lekker en vooral met clotted cream en jam. De combinatie van het zoete broodje, de room en de jam is echt goddelijk.
Clotted cream is in Nederland nog moeilijk te verkrijgen (al zie ik het steeds vaker liggen), maar een goede tweede optie is het zelf maken. Zie hier het Clotted Cream recept.Het is natuurlijk niet het echte clotted cream recept maar komt erg in de buurt van het originele recept. In plaats van clotted cream kan je ook gewoon slagroom gebruiken.
Ik heb een aantal keer een high tea met vriendinnen gehad waarbij ik dacht: Wat zijn dat voor lekkere zoete broodjes met jam en een dikke ongezoete slagroom? Nou, dat waren dus scones! Ik had ze zelf nog nooit gemaakt, dus dit begon erg te kriebelen. Maar ik heb ze nu zelf gemaakt en ze zijn goed gelukt. Zelf scones maken is echt hartstikke simpel. Ook vraag je je misschien af hoe je die mooie vorm krijgt. De vorm van deze scones krijg je van een beker. Je maakt een dikke plak van het deeg en je maakt er vervolgens rondjes van met een beker. Scones worden vaak zoeter gemaakt, maar je kan de suiker weglaten. Je scones lijken dan gewoon op kleine ronde broodjes. Je zou er dan ook kaas en kruiden doorheen kunnen doen voor hartige scones. Ik vind zelf de zoete versie het allerlekkerst.
Scones recept
Het originele recept voor Engelse scones is een broodrecept uit Schotland. Traditioneel worden scones gegeten met clotted cream en jam of honing. Scones zijn broodjes die vooral in Engels sprekende landen, maar ook in Scandinavische landen erg populair zijn. Deze Engelse scones worden voornamelijk gegeten tijdens de afternoon tea.
Ga jij deze zalige scones maken?
Scones Recept
Print RecipeIngredients
- 500 gr bloem (plus iets extra)
- 3 tl bakpoeder
- 3 el witte suiker
- 1 tl zout
- 8 g vanillesuiker
- 110 gr ongezouten roomboter
- 250 ml volle melk
- 2 eieren
- Optioneel: Clotted Cream
- Optioneel: Aardbeienjam
Instructions
Leg bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 220 ยฐC.
Zeef het bakpoeder, de bloem en het zout in een grote kom.
Voeg de vanillesuiker en de witte suiker toe aan de kom.
Snijd kleine stukjes van de boter af en voeg dit ook toe.
Klop in een andere kleinere kom de eieren en de melk los met een garde. Bewaar de helft van het ei-melkmengsel voor het bestrijken van de scones en voeg de rest toe aan de grote kom.
Kneed het geheel tot het goed gemengd is en rol het deeg uit met een deegroller tot een lap van 1,5 cm dik.
Steek met behulp van een smal glas 10 rondjes uit het deeg en leg ze op het bakpapier op de bakplaat. Bestrijk de scones vervolgens met het overgebleven ei-melkmengsel.
Bak de scones in ongeveer 25 minuten rondom bruin in de oven.
Haal de scones na het bakken uit de oven en laat ze aan aantal minuten afkoelen. Serveer met de clotted cream en jam.