Hoofdgerechten

Havergrutten Bietenrisotto met Geitenkaas

havergrutten bietenrisotto met geitenkaas

Een heel bord vol met smeuïge risotto, ik hou ervan! Van een herfstachtige Risotto met Kastanjechampignons tot een zomerse risotto met Franse roerbakgroenten en een eitje. Je kan er zoveel mee variëren, je raakt er niet op uitgekeken. Dit keer heb ik een extra bijzondere risotto voor jullie klaarstaan, namelijk deze havergrutten bietenrisotto met geitenkaas. Hierbij heb ik de risottorijst vervangen door havergrutten. Een lekkere winterse risotto dus!

Dit havergrutten recept is mooi kleurrijk geworden door de bietjes die toegevoegd worden. Een feestje voor op tafel (al zeg ik het zelf). Als je van bieten en honing geitenkaas houdt, dan ga je dit recept sowieso zalig vinden. Bietjes en geitenkaas zijn natuurlijk voor elkaar gemaakt. Als topping heb ik ook nog gekozen voor rucola en pompoenpitten voor extra smaak en een lekkere bite.

Wat zijn havergrutten?

In dit bietenrisotto met geitenkaas recept gebruik ik zoals genoemd havergrutten, ook wel bekend als steel-cut oats. Havergrutten zijn haverkorrels die in kleine stukjes worden gesneden en kort worden geroosterd. Hierdoor wordt de volle en robuuste haversmaak behouden. Ook zijn deze grutten voedzamer dan havermout, hebben een nootachtige bite en zijn daarnaast ook nog bijzonder lekker.

Als je de voedingswaarden bekijkt dan valt het op dat er veel eiwitten en voedingsvezels inzitten. Deze voedingsvezels zorgen voor een goede stoelgang en darmwerking. Ook bevatten havergrutten een goede dosis aan vitaminen en mineralen, waaronder calcium, ijzer en vitamine B. Havergrutten kan je niet alleen gebruiken ter vervanging van rijst, maar het is ook een ideale basis voor overnight oats, een salade of ovenschotel.

Havergrutten moet je bereiden op dezelfde manier als rijst. Laat de grutten 20 minuten rustig koken tot ze helemaal gaar zijn geworden.

Je kan deze lekkere havergrutten kopen voor slechts € 2,40 bij de Jumbo en zijn van het merk Oats & Meal. Er zit ook een lekkere kruidenmix in de verpakking. Je kan onderstaand recept maken met de havergrutten, maar je kan ook het heerlijke recept op de verpakking aanhouden met coutgette, Parmezaanse kaas en champignons.

havergrutten

Deze rode bieten risotto met geitenkaas en havergrutten is een favoriet. Ga jij dit recept ook proberen?

Havergrutten Bietenrisotto met Geitenkaas

Print Recipe
Serves: 2 personen Cooking Time: 40 minuten

Ingredients

  • 1 ui
  • 750 ml water
  • 1 teentje knoflook
  • 137 gr Oats & Meal risotto havergrutten
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 50 gr rucola
  • 300 gr gekookte bieten
  • 60 gr crème fraîche
  • Handje pompoenpitten
  • 100 gr geitenkaas met honing
  • 2 tl tijm
  • Olijfolie
  • Peper

Instructions

1

Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en de bieten in blokjes.

2

Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui, de knoflook en tijm.

3

Voeg havergrutten en het bijgevoegde zakje kruidenmix toe aan de hapjespan en bak het 2 minuten mee.

4

Schenk een scheut water in de pan en laat dit al roerend in de grutten trekken. Voeg dan een nieuwe scheut water toe en herhaal dit voor ongeveer 20 minuten dat de havergrutten gaar zijn geworden.

5

Zet het vuur heel laag en voeg nu de Parmezaanse kaas, gekookte bieten mét de bietensap voor de kleur, grote snuf peper en de crème fraîche toe.

6

Schep de havergrutten risotto op de borden en bestrooi met wat rucola, pompoenpitten en natuurlijk met de geitenkaas.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply