Dit lente risotto recept met doperwten en courgette is echt comfort food. Lente risotto is een Noord-Italiaanse rijstschotel die zachtjes wordt gekookt tot een romige risotto.
De meeste mensen vinden het echt een gerecht uit een restaurant, maar het is erg eenvoudig om deze lente risotto op tafel te toveren. Je hebt ook maar een paar ingrediรซnten nodig en het enige waar je rekening mee moet houden is dat je regelmatig door de pan roert. Je moet dus wel ongeveer 20 minuten dichtbij de pan blijven om af en toe te roeren.
Lente risotto recept
Deze voorjaarsrisotto vraagt om seizoensgroenten, creativiteit en improvisatie. Geen zin in doperwten of courgette? Vervang ze dan door asperges of champignons. Wil je deze risotto liever vegetarisch maken? Voeg dan geen kipfilet toe en vervang de kipfilet door groenten of iets anders. Je kan echt niet de fout in gaan met deze verrukkelijke lente risotto, zolang je je maar aan het basisrecept houdt. Een goede witte wijn is altijd een belangrijk ingrediรซnt in een risotto. Met een lekkere chardonnay zit je altijd wel goed. Deze wijn voegt een mooie smaak toe, maar als je liever geen alcohol toe wilt voegen kan je ook meer bouillon toevoegen en daarnaast een beetje sap van een citroen. Gebruik ook lekker veel Parmezaanse kaas en een sjalotje voor nog meer smaak.
Er zijn 5 regels voor de beste lente risotto:
- ย Leg alle ingrediรซnten klaar als je begint met koken. En snijd alles voordat je begint met het koken van de risotto.
- Laat je risotto nooit onbeheerd achter en behandel het als je 2-jarige.
- Voeg รฉรฉn soeplepel bouillon tegelijk toe. Laat je risotto niet verdrinken.
- Blijf regelmatig roeren. Je kan pauzes nemen, maar de was tussendoor doen duurt te lang.
- Serveer je risotto meteen. Restjes smaken lekker, maar minder romig.
Als je de bouillon toevoegt aan de risotto moet deze goed heet zijn. Koude bouillon vertraagt het kookproces en het duurt langer voordat de risotto klaar is. Serveer het lente risotto recept als hoofdgerecht of als bijgerecht bij een ander eenvoudig hoofdgerecht zoals gebakken zalm of gegrilde kipfilets. Wil je een keer een andere risotto proberen? Probeer dan eens deze Risotto met Kastanjechampignons of deze Tomaten Risotto met Chorizo. Eet smakelijk!
Lente Risotto met Doperwten en Courgette
Print RecipeIngredients
- 200 gr risotto
- 1 sjalot
- 1 courgette
- 100 gr doperwten
- 1 el citroensap
- 100 ml droge witte wijn
- 400 gr kipfilet
- 500 ml heet water
- 1 groentebouillontablet
- 50 gr Parmezaanse kaas + iets voor garnering
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructions
Snijd de kipfilet in blokjes, verwijder de schil van de sjalot en snipper de sjalot, was de courgette en snijd in blokjes, schaaf de Parmezaanse kaas alvast en maak de groentebouillon met het hete water en het groentebouillontablet.
Pak een grote kookpan, verwarm wat olijfolie in de pan en bak de kipfilet goudbruin in ongeveer 5 minuten.
Voeg de sjalot toe en fruit het 2 minuten mee op middelhoog vuur.
Voeg nu ook de doperwten en de courgette toe aan de pan. Bak de groenten 4 minuten mee.
Voeg de risotto toe en bak het heel even mee tot het glazig is geworden.
Giet de droge witte wijn, de citroensap, peper en zout in de pan en laat de smaken goed intrekken tot de wijn helemaal is geabsorbeerd.
Pak een soeplepel en voeg wat van de bouillon toe. Roer regelmatig en als de bouillon volledig door de risotto is opgenomen voeg je weer een lepel bouillon toe. Herhaal dit tot al het bouillon is opgenomen.
Voeg nu de Parmezaanse kaas toe en eventueel nog wat peper en zout toe tot je tevreden bent. Proef ook of de risotto gaar is. Anders moet je nog wat bouillon toevoegen en het iets langer koken. Eet smakelijk!