We delen vandaag een heerlijke zoete aardappel stamppot met sperziebonen, paprika en uien. Het is niet echt winter meer in Nederland. Vinden jullie รผberhaupt dat het echt winter is geweest? Maar een zoete aardappel stamppot kan wat mij betreft ook als het niet zwaar winter is. In principe kan je alles met een zoete aardappel doen, wat je ook met een gewone aardappel kan doen.
Maar is een gewone of zoete aardappel gezonder? Een zoete aardappel bevat 10% minder calorieรซn, een klein beetje vet, 10% meer koolhydraten en 30% meer vezels. Voor de rest zit er in een zoete aardappel veel meer vitamine c, natrium, calcium en magnesium. Echter bevat een gewone aardappel weer meer kalium. Ook een leuk bijkomend voordeel van een zoete aardappel is de lagere glycemische index. De glycemische index is een waarde die verteld hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt van specifieke voeding.
De zoete aardappel is een knol en behoort hierdoor tot de groentefamilie. Het is echt de perfecte basis voor deze stamppot zoete aardappel. Zoete aardappel is zoals de naam zegt wat zoeter en daarom is het lekker om hartige ingrediรซnten toe te voegen naast de zoete aardappel. Deze stamppot met zoete aardappel bevat ook lekkere sperzieboontjes, een rode paprika, uien en bijpassende kruiden. Deze zoete aardappel stamppot is zeker lente-proof, goedkoop en makkelijk om te maken. Je kan er lekker mee variรซren. Vervang de sperzieboontjes bijvoorbeeld door spinazie of doperwten. En voeg nog lekkere feta en walnoten toe.
Het is de nationale week zonder vlees. Zelf ben ik geen vegetariรซr maar ik kies er wel op zโn tijd voor om vlees te vervangen door iets anders. Bij dit zoete aardappel stamppot recept kan je heel goed de rookworst vervangen door een vegetarische rookworst. Deze is getest en echt net zo lekker! Op deze manier wordt je zoete aardappel stamppot vegetarisch.
Zoete Aardappel Stamppot met Sperziebonen, Paprika en Ui
Print RecipeIngredients
- 5 middelmatige aardappelen
- 1 zoete aardappel
- 150 g sperziebonen
- 1 rode paprika
- 1 witte ui
- 1 gele ui
- 3 rode uien
- Olijfolie
- 1 el Maggi
- Peper en zout naar smaak
- Scheutje melk
- 1 tl paprikapoeder
- 0,5 tl kurkuma
- Een Gelderse of Vegetarische rookworst
- 1 liter water
Instructions
Was de groenten. Schil de aardappelen en zoete aardappel en snijd in stukken. Snijd de sperziebonen door drie, de paprika in reepjes, de rode uien in ringen en de witte/gele uien in blokjes.
Pak een grote kookpan en voeg de aardappel, zoete aardappel, gele ui, sperziebonen, witte ui en een liter water toe en breng het geheel aan de kook voor 20 minuten met de deksel op de pan op middelhoog vuur.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de paprika en rode ui voor ongeveer 5 minuten.
Verwarm de rookworst volgens de instructies op de verpakking.
Giet de kookpan met groenten af in een vergiet en doe de groenten weer terug in de pan. Voeg nu de maggi, peper, zout, melk, paprikapoeder en kurkuma toe en stamp en roer het geheel met een stamper.
Verdeel de stamppot over de borden met de paprika en ui en de rookworst ernaast. Eet smakelijk!