Hoofdgerechten

Lekkere Gehaktballen

Lekkere gehaktballen

De lekkerste gehaktballen maak je natuurlijk gewoon zelf! Ik ben gek op gehaktballen en het is ook nog eens super makkelijk om deze bal gehakt te maken. Bij deze lekkere gehaktballen weet je precies welke ingrediënten er gebruikt zijn en hoef je niks kant-en-klaar te kopen waarbij je je afvraagt hoeveel zout of andere ingrediënten er zijn toegevoegd.

Het lekkerste gehaktbal recept

Gehaktballen zijn een echte klassieker in de Nederlandse keuken. Een bal gehakt vol van smaak is een echte allemansvriend en is zalig bij een warme maaltijd, borrel of koud op een broodje. Een gehaktbal is een vleesproduct waarbij er van gehakt een bal met de hand wordt gedraaid en deze bal wordt vervolgens gebakken in de pan. Je kan erg veel variatie aanbrengen op de gehaktbal. Je kan bijvoorbeeld pittige gehaktballen maken, gehaktballen met kaas of bijvoorbeeld met paprika’s en champignons in het gehakt.

Als je de ingrediënten van dit recept verdubbeld kan je een grote pan maken met lekkere gehaktballen en er de volgende dag nog van eten, een balletje op je boterham eten of ze invriezen om ze vervolgens weer op te warmen. Erg handig!

Zelf gehaktballen maken

Als je dit gehaktballen recept gaat maken kan je zowel rundergehakt als half-om-half gehakt gebruiken. De half-om-half gehaktballen worden iets minder stevig van structuur en deze gehaktballen hebben iets minder smaak dan gehaktballen van rundergehakt. Maar je kan de gehaktballen kruiden met peper, zout, peterselie, knoflook en ketjap voor een lekkere smaak. In dit recept heb ik de gehaktballen met ui en ei gemaakt wat ook meer smaak geeft aan de bal. De lekkerste gehaktbal wordt vaak geserveerd met een lekkere jus en met mosterd.

Hoe maak je gehaktballen die sneller garen? Ik merk dat het vaak erg lang duurt voordat de binnenkant van een gehaktbal gaar is. Zoals je kan zien heb ik de gehaktballen iets platter gemaakt zodat je ze veel minder lang hoeft te bakken. Ook kan je ze hierdoor makkelijker omkeren. Ik heb de gehaktballen niet eerst in paneermeel gerold, maar als je dit wel doet krijgen de gehaktballen tijdens het bakken een krokant laagje.

Ik heb vooral zin in gehaktballen als we terugkomen van vakantie. En dan vooral een typische Hollandse pot met aardappelen en groenten erbij. Met wat vind jij gehaktballen het lekkerst?

Lekkere Gehaktballen

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 30 minuten

Ingredients

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 1 tl peterselie kruiden
  • 1 ei
  • 4 el paneermeel
  • 1 el ketjap
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper naar smaak
  • roomboter

Instructions

1

Snijd de knoflook fijn en de rode ui in kleine blokjes.

2

Pak een grote kom en voeg de gehakt, de rode ui, ketjap, ei, peterselie, paneermeel, knoflook en zout en peper naar smaak toe.

3

Kneed alles goed door elkaar en als het mengsel nog te nat is kun je nog een beetje paneermeel toevoegen.

4

Pak een hoeveelheid van het gehakt, hoe groot je wil dat de gehaktballen gaan worden en druk het goed aan zodat ze niet uit elkaar vallen. Herhaal dit totdat al het gehakt op is.

5

Verhit flink wat roomboter in een koekenpan (circa 50-100 gram) op middelhoog vuur. Wanneer de boter bruin begint te worden leg de de gehaktballen in de pan en laat ze rondom bruin worden in ongeveer 15 tot 20 minuten. Draai ze tijdens het bakken af en toe om.

6

Wanneer de gehaktballen gaar zijn haal je ze uit de pan en kan je ze serveren met de jus erbij die is ontstaan in de pan. Zalig eten!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply