Hoofdgerechten/ Voorgerechten

Flammkuchen met Spek, Goudse kaas en Champignons

flammkuchen met spek, goudse kaas en champignons

Zo ontzettend lekker is deze authentieke uienpizza uit de Duits-Franse grensstreek: Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd. De pizza bestaat al decennia lang maar is de laatste jaren bezig met een opmars. Het van oorsprong Duitse gerecht vind je in veel restaurants en heeft eindeloze variatiemogelijkheden. Maar het belangrijkste is dat het echt zalig is.

Wat is Flammkuchen?

Zoals gezegd zijn er eindeloze variatiemogelijkheden, maar dit recept vind ik het lekkerst. Lekker romig en vol van smaak. Dit originele Flammkuchen recept maak ik met crème fraîche, uien, spek, kaas en zure room. Voor mijn eigen variatie heb ik er champignons overheen gegooid. Echter kan je de hoeveelheden helemaal zelf bepalen en is het heel persoonlijk wat je lekker vind. Je kan het deeg zo vol leggen als je zelf wilt. Nog een voordeel is dat deze Flammkuchen erg makkelijk is om te maken in je eigen keuken. Het is zeker het proberen waard!

Deze Flammkuchen maken is niet alleen makkelijk maar de ingrediënten zijn ook relatief voordelig. Ook wordt de “waste” beperkt omdat je de producten die overblijven zo weer opnieuw als topping kan gebruiken voor een andere Flammkuchen variant.

Met mijn recept kan je of één hele grote Flammkuchen maken of twee kleinere Flammkuchen. Zo kan je ook bijvoorbeeld een originele Flammkuchen maken en een met ham en champignons. Maar Flammkuchen zijn ook heerlijk met vis, zoals zalm, gecombineerd met bieslook en venkel. Of je kan coquilles toevoegen en de crème fraîche vervangen door beurre blanc.

Maar hoe is deze Flammkuchen eigenlijk ontstaan? Vroeger toen bakkers wouden testen of hun houtgestookte oven heet genoeg was om hierin brood te bakken, legden ze een dunne plaat met deeg op de bodem van de oven. De bakkers keken hoe snel het deeg bruin en krokant werd en bepaalden op basis daarvan de temperatuur van de oven.

Je hoeft het deeg niet persé zelf te maken maar je kan ook een kant-en-klaar deeg kopen. 10 tot 15 minuten in de oven en klaar is kees!

Flammkuchen met spek, Goudse kaas en champignons

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 1 uur en 35 minuten

Ingredients

  • 400 g bloem
  • 4 el olijfolie
  • 220 ml lauwwarm water
  • 7 g droge gist (zakje)
  • 200 g crème fraîche
  • 125 g zure room
  • 75 g gerookte ontbijtspek
  • 100 g goudse kaas, geraspt
  • 1 rode ui
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr champignons
  • 4 takjes peterselie
  • 7 g zout

Instructions

1

Doe de bloem in een grote kom en voeg de gist en zout los van elkaar toe.

2

Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.

3

Kneed het geheel tot een soepel deeg dat licht plakkerig/elastisch is en laat het deeg afgedekt op een warme plek een uur rijzen.

4

Als je aan het wachten bent kan je ondertussen gaan snijden. De uien in ringen , champignons in plakjes en de knoflook fijn.

5

Wacht even en verwarm dan de oven voor op 250 graden.

6

Als het deeg een uur heeft gerezen rol je het dun uit op een vel bakpapier en leg het op een ovenplaat.

7

Meng de zure room, de crème fraîche en de knoflook door elkaar in een bakje en verdeel het over de bodem.

8

Verdeel de uien, champignons, ontbijtspek over de bodem en breng het op smaak met zout en peper.

9

Bak de Flammkuchen in 10-15 minuten af. Voeg als topping nog wat peterselie toe en zalig eten!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply