fbpx
Hoofdgerechten/ Koolhydraatarm/ Ovenschotels

Koolhydraatarme Ovenschotel Witlof

koolhydraatarme ovenschotel witlof

Als je een koolhydraatarm dieet volgt of je wilt graag minder koolhydraten eten, dan is dit koolhydraatarme ovenschotel witlof recept een erg goed idee. Maar eigenlijk is dit recept altijd een goed idee.

Deze koolhydraatarme witlofschotel is een makkelijke, lekkere, vullende en super gezonde maaltijd. Witlof behoort tot een van onze favoriete groenten en met dit gerecht wordt witlof nog zaliger. Wij maken dit koolhydraatarm recept witlof zeker één keer in de maand en blijft een favoriet.

Is witlof gezond?

Witlof bevat veel verschillende soorten vitaminen en dan met name vitamine C. Vitamine C moet je binnenkrijgen via onze voeding en witlof kan deze vitamine goed aanvullen. Met vitamine C kan je een griepje of verkoudheid overwinnen. Maak dus zeker dit recept bij een verkoudheid om extra witlof en vitamine c binnen te krijgen. Je kan dus wel stellen dat witlof erg gezond is.

Witlof bevat geen vetten, dus met deze koolhydraatarme witlofschotel krijg je ook niet teveel vetten binnen.

Koolhydraatarme ovenschotel witlof

De aardappelen die vaak aan een klassieke witlofschotel worden toegevoegd zijn vervangen door bloemkool. Nadat je deze koolhydraatarme ovenschotel witlof geproefd hebt wil je nooit meer anders. De bloemkool is heerlijk op smaak gemaakt met een runderbouillonblokje, peper, zout en fijn gesneden bieslook. Dit in combinatie met witlof, ham en kaas is echt verrukkelijk. Ook is deze koolhydraatarme witlofschotel erg eenvoudig om te maken. Je hoeft namelijk geen aardappelen te schillen, maar alleen de bloemkool in stukken te snijden, te koken, de kruiden toe te voegen en het te pureren. Super simpel! Al met al ben je wel drie kwartier verder voordat je de witlofschotel koolhydraatarm kan serveren, máár je staat maar 20 tot 25 minuten in de keuken en de oven doet de rest.

koolhydraatarme ovenschotel witlof

Ben jij ook zo dol op een witlofschotel en wil je een keer een andere lekkere koolhydraatarme variatie proberen? Probeer dan zeker deze koolhydraatarme ovenschotel witlof eens!

Koolhydraatarme Ovenschotel Witlof

Print Recipe
Serves: 3 personen Cooking Time: 25 minuten bereiden & 25 minuten oventijd

Ingredients

  • 1 bloemkool
  • 1 runderbouillonblokje
  • 30 gr roomboter
  • 3 witlofstronken
  • Handje verse bieslook
  • 6 plakken ham
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukken.

3

Pak een kookpan en voeg heet water en het runderbouillonblokje toe. Kook de bloemkool in ongeveer 15 minuten gaar. Doe de bloemkool daarna in een vergiet om het water af te voeren.

4

Doe de bloemkool weer terug in de pan en voeg peper, zout en de roomboter toe. Pureer het geheel met een staafmixer tot een egaal mengsel. Daarna voeg je de fijngesneden bieslook toe en roer je het goed door elkaar.

5

Maak de witlof schoon. Snijd de witlof in de lengte door de helft en verwijder de bittere kern.

6

Pak een nieuwe kookpan en kook de witlof in heet water in 10 minuten gaar. Als de witlof gaar is laat je ze uitlekken in een vergiet.

7

Verdeel de puree van bloemkool in een ovenschotel. Pak de helft van een witlofstronk en wikkel deze in met een plak ham. Herhaal dit en leg alle ingewikkelde witlofstronken naast elkaar op de bloemkool puree.

8

Bestrooi de witlof royaal met de geraspte belegen kaas. Bak de koolhydraatarme ovenschotel met witlof 25 minuten in een voorverwarmde oven. Geniet ervan!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Arënne
    16 november 2020 at 20:06

    Hallo,
    Wij hebben de schotel vanavond voor het eerst gegeten en hij was heerlijk!
    Ik heb alleen 1 vraagje over het recept. In de ingrediënten staat er 30gr roomboter vermeld, maar het komt nergens terug in de bereiding. Ben even benieuwd of het nu wel of niet de bedoeling is dat je deze mee pureert samen met de bloemkool? Of is het een foutje en hoort het er niet bij? M.v.g. Ariënne van der Slikke

    • Reply
      Stephanie
      2 december 2020 at 16:35

      Hi Arënne,

      Dat is leuk om te horen 😀 Wij zijn ook dol op dit recept!
      Ik heb de bereiding aangepast. Je pureert het inderdaad samen met de bloemkool om het wat romiger te maken 🙂

    Leave a Reply