Bijgerechten/ Salades

Zomerse salade met Burrata, Perzik en Meloen

zomerse salade met burrata, perzik en meloen

Een zomerse salade is altijd een goed idee wanneer de temperaturen stijgen. Het is licht, fris en zit boordevol smaak. Bovendien kost het weinig tijd om te maken en heb je er niet veel ingrediënten voor nodig. Deze salade met meloen, perzik en romige burrata is daar het perfecte voorbeeld van. De combinatie van zoet fruit, zachte kaas en een vleugje basilicum maakt dit gerecht onweerstaanbaar.

Juist in de zomer zijn de perziken en meloenen op hun lekkerst. Ze zijn sappig, zoet en passen fantastisch in een salade. Door de perzikpartjes kort te karamelliseren in een beetje roomboter en bruine suiker krijgen ze een extra diepe smaak. Dat contrast met de frisse veldsla en de romige burrata zorgt voor een zomerse salade die echt indruk maakt.

Waarom een zomerse salade zo ideaal is

Een zomerse salade is meer dan alleen een bijgerecht. Het kan ook heel goed dienen als hoofdgerecht tijdens een warme dag. Je hoeft niet lang in de keuken te staan en toch zet je iets bijzonders op tafel. Daarnaast is het een makkelijke manier om extra groenten en fruit binnen te krijgen. In dit recept worden de veldsla en basilicum gecombineerd met het fruit en de kaas. Door de balsamicocrème en olijfolie eroverheen te sprenkelen, krijgt de salade diepte en een mooie balans tussen zoet en zuur.

Het leuke van een zomerse salade is dat je eindeloos kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld wat geroosterde pijnboompitten toe voor extra crunch of serveer er knapperig stokbrood bij. Ook serranoham of parmaham past er uitstekend bij en geeft de salade een hartige twist. Meer inspiratie? Kijk eens naar deze klassieke salade caprese of probeer een kleurrijke bbq salade met avocado, mango, feta en komkommer. Beide recepten zijn heerlijk fris en passen perfect bij zonnige dagen.

Zo maak je dit recept stap voor stap

Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd ze in partjes. Verwarm een koekenpan met een klontje roomboter, voeg de bruine suiker toe en karamelliseer de perzikpartjes tot ze goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen. Snijd daarna de Galia meloen doormidden, verwijder de pitten en schil de vrucht. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Verdeel de veldsla over de borden en leg daar de meloenblokjes en de gekaramelliseerde perzikpartjes bovenop. Scheur de burrata in grove stukken en verdeel deze over de salade. Scheur ook de basilicumblaadjes en strooi ze eroverheen. Druppel tot slot de extra vierge olijfolie en wat balsamicocrème naar smaak over het geheel. Serveer direct en geniet van een frisse zomerse salade die iedereen verrast.

Of je nu een lichte lunch zoekt, een kleurrijk voorgerecht of een feestelijk gerecht voor een barbecue, deze zomerse salade past bij elke gelegenheid. Het is eenvoudig, smaakvol en helemaal van dit seizoen.

Zomerse salade met Burrata, Perzik en Meloen

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 15 minuten

Ingredients

  • 85 g veldsla
  • 1 Galia meloen
  • 3 perziken
  • 1 el bruine suiker
  • 250 gr (1 bol) Italiaanse burrata (50+)
  • 20 g verse basilicum
  • Balsamicocrème (naar smaak)
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • Roomboter

Instructions

1

Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd ze in partjes.

2

Verwarm een koekenpan met een klontje roomboter, voeg de bruine suiker toe en karamelliseer kort de perzikpartjes tot ze goudbruin zijn. Laat iets afkoelen.

3

Snijd de Galia meloen doormidden, verwijder de pitten en schil de meloen. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

4

Verdeel de veldsla over de borden.

5

Leg de blokjes meloen en de gekaramelliseerde perzikpartjes op de veldsla.

6

Scheur de burrata in stukken en verdeel over de salade.

7

Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en strooi erover.

8

Besprenkel met de olijfolie en de balsamicocrème. Geniet ervan!

Notes

Je kan ook nog lekker wat rauwe ham zoals serano- of parmaham toevoegen. Dan krijgt de salade net wat meer body. Hmmmm.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply