Bijgerechten

Aardappelgratin met Ui en Kastanjechampignons

aardappelgratin met spekjes en kastanjechampignons

Een van mijn favoriete bijgerechten: de aardappelgratin. Een aardappelgratin maakt elk diner wat chiquer. En toch is het erg simpel om te maken. Maar door er nog wat extra aan toe te voegen, zoals ui en kastanjechampignons maak je het nog lekkerder. Onderstaand vind je het recept voor de lekkerste aardappelgratin voor 2 personen.

Deze gegratineerde aardappelen kennen vele varianten. Sommige mensen maken het met melk en room en de ander alleen maar met room. Ook kan je een aardappelgratin met kaas maken of juist zonder kaas. En je kan er nog een ei aan toevoegen, maar dit kan je ook makkelijk weglaten.

Ik krijg vaak veel vragen over het maken van een aardappelgratin.

  1. Kan je een aardappelgratin van tevoren maken?
    De beste aardappelgratin kan je zelfs een dag van tevoren maken. Je hoeft het alleen nog op te warmen in de oven en klaar is kees.
  2. Wat eet je bij een aardappelgratin?
    Een aardappelgratin is een bijgerecht. Maar wat je kunt eten bij een aardappelgratin is een lekker stukje mals vlees of knapperige groenten.
  3. Welke aardappelen gebruik je voor een gratin?
    Je kan gewoon de kruimige aardappelen gebruiken die je vaak wel thuis op voorraad hebt.
  4. Wat is een aardappelgratin?
    Een ovenschotel van aardappelplakjes met de volgende ingrediรซnten: room, knoflook, zout en peper (eventueel wat nootmuskaat), kaas en/of boter.
  5. Hoe maak je een aardappelgratin?
    Zelf een aardappelgratin maken is helemaal niet moeilijk. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. In dit recept meng je het ei, de melk, de kruiden en de slagroom in een kommetje en hier dompel je de dun gesneden aardappelschijfjes in. Je legt de aardappelschijfjes vervolgens daksgewijs in een ovenschaal. Vervolgens schenk je het mengsel dat nog over is verdeeld over de ovenschaal. Rasp er lekkere kaas overheen en dek de ovenschaal af met folie. Zet de makkelijke aardappelgratin in de oven en bak het in 50 minuten gaar in de oven en na 25 minuten hoef je alleen maar even het aluminium folie te verwijderen. Het is een snelle aardappelgratin als je kijkt naar de bereiding. Het moet alleen wel lang in de oven staan, maar dan kan je ondertussen iets anders gaan doen.

aardappelgratin met ui en kastanjechampignons

Aardappelgratin met Ui en Kastanjehampignons

Print Recipe
Serves: 2 personen Cooking Time: 60 minuten

Ingredients

  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 125 gr slagroom
  • 125 gr kastanjechampignons
  • 1 ei
  • 1 kleine ui
  • Zout en peper naar smaak
  • Oude kaas geraspt
  • Olijfolie
  • 50 ml melk
  • Boter om in te vetten
  • Beetje nootmuskaat

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 ยฐC.

2

Hak de kastanjechampignons in hele kleine stukjes, de aardappels in flinterdunne plakjes, de knoflook fijn en snipper de ui.

3

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de kastanjechampignons, de ui en de knoflook 3 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

4

Verdeel de het kastanjechampignons mengsel over de 2 kleine ovenschaaltjes.

5

Mix het ei, de melk, een beetje nootmuskaat en peper en zout en de slagroom in een klein kommetje en dompel de aardappelplakjes in het mengsel en leg de aardappelplakjes dakpansgewijs op het kastanjechampignonsmengsel.

6

schenk het mengsel over de ovenschaaltjes.Bedek het geheel met een laagje geraspte oude kaas en dek het vervolgens af met aluminiumfolie.

7

Bak de aardappelgratin in 50 min. goudbruin en gaar in de oven. Verwijder na 25 min de aluminiumfolie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply