Brusselse wafels doen mij altijd denken aan Belgiรซ en de plaats Luik. Het deeg en de suiker zijn echt om van te smullen. Dit kan je zelf ook heel makkelijk maken! Wil je weten hoe? Volg het recept.
Brusselse wafels, wat een verwennerij! Een tijdje terug heb ik een wafelijzer gekregen en dat betekent natuurlijk dat we die wel uit moeten proberen. Als ik naar een kermis ga of bijvoorbeeld een markt en ik ruik verse wafels dan kan ik ze echt niet weerstaan. Daarom stond een wafelijzer al lang op mijn verlanglijstje zodat ik het een keer zelf kon gaan maken. Het handige aan een wafelijzer is dat je er niet alleen wafels mee kan bakken maar ook rรถsti en bijvoorbeeld een omelet. Het is en blijft natuurlijk een elektrische grill.
Ouderwets wafels recept
Ik was op zoek naar het echte ouderwetse Brusselse wafels recept en uiteindelijk heb ik het recept gecombineerd met de het Luikse wafel recept naar mijn eigen smaak.
Wist je dat je wafels op veel verschillende manieren kan maken? De meest bekende wafels zijn de Brusselse wafels en de Luikse wafels. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?
- In Luikse wafels gebruiken ze parelsuiker waarbij de parelsuiker aan de buitenkant karameliseert. En in Brusselse wafels gebruiken ze gรฉรฉn suiker. In mijn recept gebruik ik wel een klein beetje suiker. Maar dit kan je dus ook weglaten en als topping slagroom, poedersuiker of vers fruit gebruiken.
- In de Brusselse wafel zitten 20 vakjes en in de Luikse wafel zitten er 24 vakjes.
- De Brusselse wafel is gemaakt van beslag met boter, geklopt eiwit, melk, zout, water en bloem, maar zonder gist en suiker. In het deeg van een Luikse wafel zit wรฉl gist. Het deeg is veel dikker en daarom geen beslag meer. In mijn recept maak ik wel gebruik van deeg.
- De Brusselse wafel is vaak rechthoekig en de Luikse wafel ovaal of rond.
- Doordat de Brusselse wafels officieel worden gemaakt zonder suiker, zijn de toppings vaak juist zoet. Er wordt veel gebruik gemaakt van chocolade, slagroom, kersen of poedersuiker. Op een Luikse wafel wordt er meestal iets poedersuiker op gestrooid en is al zoet van zichzelf.
Geniet van deze zachte, luchtige maar toch iets krokante Brusselse wafels!
Brusselse Wafels
Print RecipeIngredients
- 2,5 tl droge gist
- 250 ml melk
- 225 gram ongezouten roomboter
- 8 g vanillesuiker
- 2 grote eieren
- 375 gram bloem
- 0,5 tl zout
- 100 gram suiker
Instructions
Verwarm de melk in een pannetje en voeg de gist toe en laat het 5 tot 10 minuten zitten.
Smelt de boter in een ander pannetje.
Voeg de gesmolten boter, eieren en vanille extract toe aan een middelmatige kom en mix het geheel met een garde.
Pak een nieuwe grote kom en voeg de bloem en het zout toe. Meng het geheel door elkaar met een lepel.
Voeg vervolgens het mengsel van melk en gist toe aan het ei-botermengsel.
Maak een kuil in het bloem mengsel en voeg het ei-botermengsel toe. Meng het geheel voorzichtig met een grote lepel.
Het mengsel moet een beetje klonterig zijn. Bek de kom met een theedoek en laat het 30 min rusten en rijzen.
Hak de suikerklontjes in kleine stukken en voeg het toe aan het deeg. Meng de suikerstukjes door het deeg heen.
Bak het deeg in een wafelijzer voor ongeveer 4 minuten aan elke kant. Serveer ze lekker warm en eetsmakelijk!