Het wordt steeds kouder buiten. Vanmorgen waren de autoruiten zelfs al flink bevroren. Ik krijg dan altijd steeds meer trek ik goede stevige maaltijden. Deze spruitjesstamppot met witte kool en prei is daar zeker een voorbeeld van. Heerlijk Hollands en dit gerecht past perfect bij de tijd van het jaar. Ook ben je niet langer bezig dan wanneer je een stamppot boerenkool zou maken.
Met stamppot kan je onwijs veel variรซren en ik vind het ook super leuk om te variรซren met smaken en goede combinaties te ontdekken. Laatst wou ik weer een andere stamppot combinatie maken en toen verzon ik dit recept. De groenten passen erg goed bij elkaar en de zoete geitenkaas met honing onderdrukt eigenlijk de bittere smaak van de spruitjes.
Spruitjesstamppot
Niet iedereen vindt spruitjes lekker. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet mijn favoriete groente is, maar ik vind het af en toe echt zalig. En dan voornamelijk met spekjes. Daarom heb ik er ook voor gekozen om spekreepjes toe te voegen aan deze spruitjesstamppot voor extra smaak. Stamppot spruitjes met mosterd is ook een erg goede combinatie. Maar een stukje vlees of iets anders dat een zoete smaak toevoegt is ook erg lekker bij spruitjes. Vroeger moest ik niets hebben van spruitjes. Of ik had er opeens weer zin in, maar dan meer met het idee dat ik het nog een kans wou geven. Maar nu ik zelf kan koken wat ik lekker vind, ben ik er ook meer mee gaan experimenteren. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat je spruitjes veel lekkerder kan maken door het te combineren met andere groenten of smaken. Zelfs als je helemaal niet gek bent op spruitjes dan durf ik te wedden dat je deze stamppot wรฉl lekker vindt. Dus misschien moet je dit stamppot recept toch maar eens proberen.
Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld kerrie of stukjes kaas toe te voegen. Ook heb ik gekozen voor een lekkere rookworst, maar je kan ook kiezen voor vegetarische rookworst of een speklap. Eet smakelijk!
Spruitjesstamppot met Witte Kool, Prei en Rookworst
Print RecipeIngredients
- 500 gr spruitjes
- 150 gr witte kool
- 1 prei
- 50 gr geitenkaas met honing
- 150 gr spekreepjes
- 1200 gr kruimige aardappelen
- Scheutje melk
- Scheutje Maggi aroma naar smaak
- 25 gr ongezouten roomboter
- 1,5 el Limburgse mosterd
- 2x 275 gr Gelderse rookworst
- Zout en peper naar smaak
Instructions
Schil de aardappelen, maak de spruitjes en prei schoon, snijd de spruitjes door de helft en de prei in ringen. Ik heb de witte kool voorgesneden gekocht. Anders moet deze ook nog fijn gesneden worden.
Pak twee grote pannen. Eรฉn waar je uiteindelijk alle ingrediรซnten bij elkaar gooit en een andere grote pan voor het koken van de spruitjes, prei en witte kool.
Doe de gesneden aardappelen in de pan waar je straks alle ingrediรซnten aan toevoegt en voeg de spruitjes, prei en witte kool toe aan de andere pan. Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar en het groentemengsel in 12 minuten gaar.
Bak ondertussen de spekjes krokant in een koekenpan en kook de rookworst volgens de verpakking.
Giet het water van de aardappelen en het groentemengsel af in een vergiet en voeg het groentenmengsel van prei, spruitjes en witte kool toe aan de grote pan met de aardappelen.
Voeg een scheutje melk, de maggi, roomboter, mosterd, spekjes en zout en peper toe aan de grote pan met aardappelen en stamp alles goed door elkaar.
Als de rookworst goed is opgewarmd haal je hem uit de pan en uit de verpakking. Snijd de rookworst in stukjes en versnipper lekker de geitenkaas over het bord als topping en eet smakelijk!