fbpx
Bakrecepten

Maïsbrood Recept met Zaden en Pittenmix

maïsbrood recept met zaden en pittenmix

Hmmm, maïsbrood! Maïsbrood heeft een lichtzoete smaak door het maïsmeel dat je in dit maïsbrood recept gebruikt, maar ook door de maïskorrels die gemengd worden in het deeg. Het mooie aan dit maïsbrood is de diepgele kleur die je krijgt als hij warm uit de oven komt. Ik krijg nu alweer zin om dit brood te bakken als ik erover nadenk. De smaak is echt goed en de buitenkant is lekker knapperig. Laat staan de heerlijk geur die je in je hele huis hebt hangen na het maïsbrood bakken. Het is dus echt een feestje om dit brood te bakken.

Is maïsbrood gezond?

Ik koop eigenlijk nooit brood in de supermarkt, maar altijd bij de bakker. Ik vind het toch wel fijn om te weten wat er allemaal precies in zit. Daarom bak ik brood ook vaak zelf. Zelf brood bakken heeft meerdere voordelen: Je huis ruikt echt heerlijk en je kan het brood nog warm opeten. Maar is maïsbrood gezond, ook al weet je welke ingrediënten erin gaan? Een maïsbrood is een meergranenbrood van tarwe en maïs. Volgens deskundigen kan je maïsmeel ter afwisseling eten, maar ze geven wel de voorkeur aan bruin- en volkorenbrood.

Maïsbrood recept

Iedereen kan dit maïsbrood bakken, maar je moet wel even geduld hebben. De meeste tijd gaat zitten in het rijzen van het brood en het bakken in de oven. Maar dit is het allemaal waard. Wil je dit maïsbrood maken? Zorg er dan voor dat je aanrechtblad netjes is opgeruimd en je alle ingrediënten hebt klaargelegd. Dit scheelt achteraf heel veel tijd.

Als je dit recept wilt gaan maken heb je een broodbakblik nodig van ongeveer 19 x 12 x 9 cm. Ik heb het broodbakblik van Jamie Oliver gebruikt. Zie hieronder een aantal broodbakblikken die geschikt zijn:

Ga je dit maïsbrood maken? Veel plezier met bakken en laat mij zeker even weten wat je ervan vindt!

Maïsbrood Recept met Zaden en Pittenmix

Print Recipe
Serves: 10 sneetjes Cooking Time: 2 uur en 50 minuten

Ingredients

 • 150 gr maiskorrels
 • 50 gr maismeel
 • 175 gr tarwebloem
 • 7 gr gist
 • Hele grote snuf zout
 • 1 ei
 • 100 ml water
 • 40 gr roomboter
 • 10 gr lichte basterdsuiker
 • 20 gr zaden en pitten mix
 • Een broodbakblik van ongeveer 19 x 12 x 9 cm

Instructions

1

Pak een schoteltje en klutst hierin het ei los.

2

Pak twee velletjes keukenrolpapier, laat de maiskorrels uitlekken, leg vervolgens de maiskorrels op het keukenrolpapier en bedek dit weer met twee velletjes keukenrolpapier.

3

Meng de helft van het ei, het maismeel, tarwebloem, gist, zout, water, roomboter, basterdsuiker en de zaden en pitten mix met je handen tot een soepel deeg in een grote kom.

4

Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg erop. Rek het deeg iets uit en leg er wat maiskorrels op. Kneed het deeg net zo lang tot alle maïskorrels zijn opgenomen. Voeg weer maïskorrel toe en herhaal het kneden. Als het deeg erg plakkerig wordt tijdens het kleden kan je extra bloem toevoegen (hierdoor wordt het brood wel droger van dus niet teveel!). Maak uiteindelijk een bal van het deeg.

5

Pak een grote kom, bestuif de kom met bloem en laat het deeg 45 minuten rijzen.

6

Haal het deeg na het rijzen uit de kom en kneed het deeg opnieuw voor 3 minuten.

7

Maak een rechthoek van het deeg zodat het precies in de bakvorm past. Vet de broodbakvorm in en bestuif het vervolgens met maïsmeel. Leg het deeg in de broodbakvorm met de naad naar beneden.

8

Bestrijk het deeg met de andere helft van het ei en strooi de zaden en pitten mix eroverheen. Druk de zaadjes iets aan.

9

Leg een theedoek over de bakvorm en laat het nogmaals 45 minuten rijzen.

10

Zet het maïsbrood in een voorverwarmde oven op 220 graden. Als je het maïsbrood erin hebt gezet, zet je de temperatuur terug op 190 graden. Bak het maïsbrood in 25 minuten gaar.

You Might Also Like