Bakrecepten/ Lunch/ Ontbijt

Gezond Bananenbrood Recept met Pistachenoten, Kokos en Limoen

Gezond Bananenbrood Recept met Pistachenoten, Kokos en Limoen

Tijd voor een tropisch gezond bananenbrood recept

Het is de hoogste tijd voor een gezond bananenbrood recept met een originele twist! Je kent vast de standaard bananenbroden wel, lekker hoor, maar soms wil je net even iets verrassenders. Iets wat je smaakpapillen wakker schudt én gezond blijft. Precies dat is wat je krijgt met dit tropische bananenbrood met kokos, limoen en pistachenoten. Geloof me: dit gezond bananenbrood recept wil je echt proberen.

Makkelijk bananenbrood maken met een twist

De afgelopen jaren heb ik heel wat bananenbroden gebakken. Van klassiek tot chocolade, met noten of zonder. Maar toen ik deze versie bedacht, met frisse limoenrasp, yoghurt, een beetje kokos en crunchy pistachenoten, was het liefde op het eerste plakje. En het is natuurlijk ook een gezond bananenbrood recept, dus je kunt er zonder schuldgevoel van snoepen. Als ontbijt, tussendoor of zelfs als toetje met wat kwark erbij.

Wat is een bananenbrood?

Tja, brood kun je het eigenlijk niet noemen. De structuur is eerder cake-achtig, maar zonder alle boter en suiker. Dat maakt een gezond bananenbrood recept juist zo fijn: het is luchtig, zoet door de banaan en honing en je hebt geen geraffineerde suikers nodig. En dat scheelt ook weer in je energiedip halverwege de middag 😉

Ik eet het graag als ontbijt met wat extra yoghurt en blauwe bessen, of gewoon uit het vuistje als ik onderweg ben. Zo’n plakje bananenbrood redt serieus mijn hele dag.

Welke bakvorm gebruik je voor een gezond bananenbrood recept?

Ik gebruik zelf meestal een cakevorm van 25 cm. Maar als je het gezellig wil aanpakken, kun je ook kleine cakeblikjes of muffinvormpjes gebruiken. Zo heb je eenpersoonsporties en kun je ze makkelijk invriezen of meenemen. Ook ideaal voor mealpreppers!

Bananenbrood ingrediënten: dit heb je nodig

Als je een gezond bananenbrood recept maakt, wil je natuurlijk weten wat erin zit. En geloof me: je hebt de meeste dingen vast al in huis. Zorg vooral dat je bananen goed rijp zijn: bruine stippen zijn perfect!

Een korte sneak peek:

  • Bananen, eieren en yoghurt voor een smeuïge basis

  • Kokos en limoen voor een tropische vibe

  • Pistachenoten voor crunch

  • Volkorenmeel voor extra vezels

En verder geen poespas. Gewoon lekker, voedzaam en nét even anders dan anders.

Hoe rijp moeten je bananen zijn?

Rijpe bananen zijn de geheime superkracht van elk gezond bananenbrood recept. Hoe bruiner de schil, hoe beter! Ze zorgen voor die natuurlijke zoetheid, zonder dat je suiker hoeft toe te voegen. Als je bananen nog wat groen zijn, leg ze dan een paar dagen op de fruitschaal. Of gebruik het oven trucje om ze sneller te laten rijpen (10 minuten op 180°C en je bent klaar).

Is bananenbrood gezond?

Dit gezonde bananenbrood recept is absoluut een verantwoorde keuze. Je gebruikt geen geraffineerde suikers of boter. In plaats daarvan krijg je:

  • Natuurlijke zoetheid van banaan

  • Gezonde vetten uit pistachenoten en kokosolie

  • Vezels uit volkorenmeel

  • Frisse smaakmakers zoals limoen en yoghurt

Een perfecte balans tussen voedzaam en lekker. En het mooiste? Je kunt het recept makkelijk aanpassen. Iets zoeter? Voeg meer honing toe. Geen yoghurt in huis? Gebruik kwark. Zo maak je dit gezond bananenbrood recept helemaal eigen.

Bananenbrood bewaren

Maak je meteen een dubbele portie? Slim! Snijd het bananenbrood in plakken, verpak ze per stuk en vries ze in. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand. In de koelkast blijft het bananenbrood zo’n 3 dagen goed (mits goed afgesloten), maar uit ervaring kan ik je vertellen: zo lang blijft het zelden liggen 😄

Kun je bananenbrood invriezen?

Yes, dat kan uitstekend. Dit gezond bananenbrood recept is freezer friendly! Verpak de plakken luchtdicht (bijvoorbeeld met vershoudfolie of in een diepvriesbakje), dan blijven ze wel 2 tot 3 maanden goed. Even laten ontdooien of opwarmen in de broodrooster en je hebt een heerlijk warm, licht knapperig plakje bananenbrood.

Laat die rijpe bananen niet verpieteren, maar tover ze om tot iets bijzonders. Dit gezond bananenbrood recept met kokos, limoen en pistachenoten is fris, voedzaam en écht een keer wat anders. Probeer het eens, je zult zien: één plak is nooit genoeg.

Ben je op zoek naar nog meer gezonde bakrecepten? Neem dan zeker eens een kijkje bij dit recept voor koolhydraatarme pannenkoeken. Een heerlijke, verantwoorde keuze die perfect past binnen een gezonde levensstijl.

Gezond Bananenbrood Recept met Pistachenoten, Kokos en Limoen

Print Recipe
Cooking Time: 20 min voorbereiden + 55 min in de oven

Ingredients

  • 3 rijpe bananen (geprakt)
  • 2 eieren
  • 60 ml kokosolie (gesmolten) of olijfolie
  • 1 el honing of ahornsiroop (optioneel)
  • 125 g (plantaardige) yoghurt of kwark
  • Sap en rasp van 1 biologische limoen
  • 150 g volkoren speltmeel, tarwemeel of havermeel
  • 25 g geraspte kokos
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl zout
  • Handje grof gehakte pistachenoten (plus extra bovenop)

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cakeblik met bakpapier.

2

Pak een grote kom. Prak de bananen en voeg de eieren, kokosolie, kwark, honing, limoensap en -rasp toe.

3

Voeg dan de droge ingrediënten toe: meel, kokos, bakpoeder, baking soda en zout.

4

Spatel de gehakte pistachenoten (en optioneel wat bessen) erdoor.

5

Giet het mengsel in een cakeblik, top af met extra pistachenoten en wat kokos.

6

Bak de cake ongeveer 55 minuten in een voorverwarmde oven tot hij gaar is. Laat goed afkoelen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply