fbpx
Aardappelen/ Hoofdgerechten

Andijviestamppot Recept met Spekjes en Zure Haring

Andijviestamppot Recept met Spekjes en Zure Haring

Gekookte andijviestamppot maken lijkt super simpel. Toch vraagt ook dit andijviestamppot recept veel aandacht en liefde. Met dit recept deel ik hoe ik altijd stamppot andijvie maak met spekjes, zure haring รฉn rookworst. Misschien teveel van al het goede, maar wij vinden het thuis altijd zo lekker dat ik het altijd op deze manier maak. Je mag mij sowieso echt wakker maken voor een goede stamppot. Stamppot wortelen, zuurkoolstamppot, stamppot boerenkool en andijviestamppot, ik vind het allemaal lekker. Inmiddels heb ik al een aantal favoriete stamppot recepten gedeeld op mijn blog. Probeer ook eens deze Wortelstamppot met Doperwten, Witlof en Kibbeling of deze Spruitjesstamppot met Witte Kool, Prei en Rookworst.

Andijvie koken

Je kan stamppot rauwe andijvie maken, maar bij dit stamppot andijvie recept gaan we de andijvie koken. Dit is ook de meest gebruikelijke bereidingswijze. De andijvie slinkt behoorlijk, dus je moet dit met aandacht koken. Pak een grote kookpan, voeg water en de andijvie toe. Je kan ervoor kiezen om nog wat zout toe te voegen. Als je de andijvie in รฉรฉn keer toevoegt kan het zijn dat je meer andijvie hebt dan water. Zet de deksel even op de pan tot het gaat slinken. Dit gebeurt gelijk wanneer de andijvie in contact komt met heet water. Zorg ervoor dat alle andijvie onder water staat, zodat alle andijvie wordt gekookt. Kook de andijvie in 7 tot 10 minuten beetgaar.

Verhouding andijviestamppot

De verhouding van de aardappelen en de andijvie is altijd lastig als je een andijviestamppot gaat maken. Ik houd altijd de verhouding 1 op 4 aan. Bijvoorbeeld 100 gram andijvie en 400 gram kruimige aardappelen. Dat is voor 1 persoon, voor 4 personen is het dus 400 gram andijvie en 1.600 gram kruimige aardappelen. Een keukenweegschaal is erg makkelijk voor het wegen van deze ingrediรซnten. Dit kan je al voor een paar euro kopen bij de Action.

Andijviestamppot recept

Zoals ik al benoemde lijkt het erg makkelijk om andijviestamppot te bereiden, maar hoe maak je andijviestamppot eigenlijk? Voor een goede en lekkere andijviestamppot heb je een bepaalde techniek nodig. De aardappelen moet je niet te kort maar ook niet te lang koken. Als je ze te lang kookt, nemen de aardappelen te veel vocht op en wordt je andijviestamppot waterig. Door een vork in je aardappelen te prikken tijdens het koken kan je kijken of ze gaar zijn en of je ze kan afgieten.

Deze andijviestamppot met spekjes wordt smeuรฏg door de lekkere roomboter en melk die we toevoegen en niet door de aardappelen lang te koken. Andijviestamppot met rookworst, spekjes en zure haring is natuurlijk al smaakvol. Maar de echte smaak krijg je door een goede hoeveelheid peper, zout en maggi. Deze stamppot andijvie met spekjes is voor 4 personen, maar ik maak hem altijd voor 2 personen en dan kunnen we er twee dagen van eten.

Geniet van deze zalige ouderwetse andijviestamppot!

Andijviestamppot Recept met Spekjes en Zure Haring

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 35 minuten

Ingredients

  • 400 gr andijvie
  • 200 gr spekreepjes
  • 1.600 gr kruimige aardappelen
  • 25 gr roomboter
  • Grote scheut melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 700 gr zure haring of rolmops
  • 750 gr gelderse rookworst
  • 1 el maggi

Instructions

1

Pak een grote kookpan waar je straks alles bij elkaar kan doen en pak een kookpan voor de aardappelen.

2

Schil de aardappelen, voeg water toe aan de kookpan en kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar.

3

Voeg de andijvie en water toe aan de grote kookpan en kook de andijvie in 7 tot 10 minuten gaar.

4

Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan en voeg een beetje roomboter toe. Dit geeft straks smaak aan de andijviestamppot. Kook ook de rookworst volgens de verpakking bij de aardappelen in of in een aparte pan.

5

Giet de aardappelen en andijvie af en voeg de aardappelen, andijvie, spekjes, roomboter, scheut melk, zout, peper en maggi toe aan de grote kookpan. Stamp het geheel fijn met een stamper en meng alle ingrediรซnten goed door elkaar.

6

Verdeel de andijvie over de borden samen met de zure haring en rookworst.

You Might Also Like