Hoofdgerechten/ Soepen/ Voorgerechten

Aspergesoep met Zalm, Kerrie en Croutons

verse aspergesoep met zalm, kerrie en croutons

Het aspergeseizoen is weer begonnen! Tijd om aan de slag te gaan met een klassieker: aspergesoep met zalm. Deze romige soep is makkelijk te maken en perfect voor een gezellige lunch of een feestelijk diner. De combinatie van het zachte aspergearoma en de zoute zalm zorgt voor een zalige smaaksensatie.

De basis van een goede aspergesoep met zalm begint natuurlijk met verse witte asperges. Gooi vooral de schillen en kontjes niet weg. Door deze mee te koken, trek je een heerlijke bouillon vol smaak. Zo benut je alles en ga je verspilling tegen. Heb je geen tijd om bouillon te maken? Dan biedt een groentebouillonblokje een prima alternatief.

Wanneer je soep klaar is, voeg je vlak voor het serveren stukjes gerookte zalm toe. Deze geeft de soep een mooie, licht rokerige smaak zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.

Hoe maak je de lekkerste aspergesoep met zalm?

Begin met het schillen en snijden van de asperges. Daarna ga je de asperges samen met de schillen en uiteinden koken. Dit vormt de basis van je soep. Daarna voeg je het kookvocht toe, samen met een scheutje kookroom of crème fraîche voor extra romigheid.

Voor de finishing touch snijd je gerookte zalm in kleine reepjes en roer je die voorzichtig door de soep. Vers gemalen peper, kerriepoeder en een beetje bieslook maken het gerecht helemaal af.

Wil je de aspergesoep met zalm van tevoren maken? Dat kan heel goed! Bewaar de soep zonder de zalm in de koelkast en warm hem rustig op als je gaat eten. Voeg de gerookte zalm pas op het laatste moment toe, zo blijft de smaak het lekkerst. Serveer de soep met een stuk vers brood of een knapperige toast voor een complete maaltijd.

Genieten van het aspergeseizoen

Aspergesoep met zalm is het perfecte gerecht om te genieten van het korte aspergeseizoen. Het is makkelijk te maken, vol van smaak en ideaal voor zowel doordeweeks als op een feestelijk moment. Dus haal die asperges in huis, bewaar de schillen en ga lekker koken. Ben je gek op witte asperges? Probeer ook eens deze Quiche met Witte Asperges, Serranoham en Trostomaten. Echt zalig!

Verse Aspergesoep met Zalm, Kerrie en Croutons

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 60 minuten

Ingredients

  • 500 gr witte asperges
  • 1 aardappel
  • 2 sjalotten
  • 30 gr bieslook
  • 2 groentebouillontabletten
  • 50 ml kookroom
  • 2 tl kerriepoeder
  • 100 gr gerookte zalm
  • Zwarte peper
  • Croutons
  • Olijfolie
  • 1 liter water

Instructions

1

Schil de aardappel en snijd in blokjes. Was de asperges, snijd een centimeter van de onderkant af, schil de asperges en snijd de asperges vervolgens in stukjes. Bewaar de onderste stukjes en de schillen van de asperges voor de bouillon. Pel en snipper vervolgens de sjalotten en snijd de bieslook fijn.

2

Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en fruit de sjalotten. Voeg 2 theelepels kerriepoeder toe en en bak het 2 minuten op laag vuur.

3

Voeg de onderste stukjes van de asperges, de aspergeschillen, de bouillonblokjes en het water toe en breng de soep aan de kook. Laat het met de deksel op de pan 30 minuten rustig koken.

4

Pak een schone soeppan, zet er een zeef op of hou het vast en schenk de bouillon door de zeef in de nieuwe soeppan. Zorg ervoor dat al het vocht uit de schillen is gekomen.

5

Voeg de stukjes aardappel en asperge toe aan de pan en kook de aspergesoep 15 minuten op een laag vuur.

6

Schep na het koken de helft van de asperges met een lepel of schuimspaan uit de pan. Bewaar de aspergestukjes op een bord. Pureer de aspergesoep met een staafmixer.

7

Voeg de aspergestukjes weer toe aan de soep, voeg de kookroom toe en breng de soep op smaak met peper. Breng de soep nog even aan de kook.

8

Pak de soepkommen. Scheur de gerookte zalm in stukjes en verdeel ze over soepkommen. Schenk de aspergesoep in de kommen en garneer de soep met bieslook en lekkere croutons.

You Might Also Like