Zodra de lente aanbreekt, begint het bij mij meteen te kriebelen: het aspergeseizoen is geopend! En wat is er nu lekkerder dan een quiche met witte asperges als ode aan het witte goud?
Deze hartige taart combineert het zachte van asperges met het zoute van serranoham, frisse tomaatjes en romige zuivelspread. Makkelijk te maken, heerlijk van smaak en perfect voor lunch, diner of picknick.
Witte asperges worden ook wel het “witte goud” genoemd, en terecht. Ze hebben een zachte, verfijnde smaak die uitstekend past bij lichte en luchtige gerechten. In deze quiche zijn ze de absolute hoofdrolspeler. Door ze eerst beetgaar te koken, behouden ze hun structuur en komt de smaak perfect tot zijn recht.
Waarom deze quiche met witte asperges altijd een goed idee is
Wat deze quiche met witte asperges zo onweerstaanbaar maakt, is de combinatie van smaken en texturen. De krokante bodem, de romige vulling en het licht zoute van de ham zorgen voor een gerecht waar je steeds opnieuw van wilt eten. En het beste? Hij staat in minder dan een uur op tafel.
Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller en snijd een stukje van de onderkant af. Daarna kook je ze zo’n 15 minuten tot ze net gaar zijn. Ondertussen snijd je de cocktailtrostomaatjes in dunne plakjes en bereid je de quichevorm voor met een laagje olijfolie of margarine. Bekleed de vorm met hartige taartdeeg en prik er met een vork wat gaatjes in. Zo blijft de bodem lekker knapperig.
Leg vervolgens de asperges netjes naast elkaar in de vorm. Scheur de helft van de serranoham en verdeel deze tussen de asperges. Klop de eieren los met wat eiwit, een scheutje melk, peper en zout. Voeg eventueel een theelepeltje mosterd of kerriepoeder toe voor extra pit. Giet dit mengsel over de asperges en ham. Maak het af met de rest van de ham, de zuivelspread en de plakjes tomaat. Bak de quiche 35 minuten in de oven en garneer hem na het bakken met wat fijngesneden bieslook.
Serveer met liefde en een frisse salade
Deze quiche met witte asperges, serranoham en trostomaatjes is heerlijk op zichzelf, maar combineert ook uitstekend met een frisse salade van rucola, komkommer en citroendressing. Serveer hem warm als hoofdgerecht of koud tijdens een picknick in het park. Ook ideaal om restjes de volgende dag mee te nemen naar je werk.
Het fijne aan quiches is dat je eindeloos kunt variëren. Toch blijft deze versie met witte asperges en serranoham een favoriet. De ingrediënten zijn goed op elkaar afgestemd, het recept is eenvoudig en het resultaat is spectaculair lekker. Op zoek naar andere aspergerecepten? Heb je deze zalige Aspergesoep met Zalm, Kerrie en Croutons al een keer geprobeerd? Zeker de moeite waard!
Kortom: een recept om keer op keer van te genieten. Maak deze quiche met witte asperges terwijl het seizoen in volle gang is en en ontdek hoe een simpel recept zó bijzonder kan smaken.
Quiche met Witte Asperges, Serranoham en Trostomaten
Print RecipeIngredients
- 7 plakjes hartige taartdeeg
- 500 gram witte asperges
- 80 gr serranoham
- 2 eieren
- 3 eiwitten
- Scheutje melk
- 4 cocktail trostomaten
- 4 el zuivelspread met bieslook
- Peper en zout
- 5 gr verse bieslook
- Beetje margarine of oliespray
Instructions
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pak een dunschiller en schil de asperges. Snijd ook een centimeter van de onderkant af. Kook de asperges in 15 min gaar.
Snijd de cocktail trostomaten in plakjes.
Spray de quichevorm in met olijfolie of vet de quichevorm in met margarine. Bekleed de vorm met de plakken hartige taartdeeg en prik er allemaal gaatjes in met een vork.
Leg de witte asperges naast elkaar op de hartige taartbodem. Scheur de serranoham in stukjes en voeg de helft toe tussen de asperges.
Pak een kommetje en meng de eieren, eiwitten en een scheutje melk. Voeg nog wat peper en zout toe naar smaak. Je kan eventueel nog wat mosterd of kerriepoeder toevoegen als je dat lekker vindt. Schenk vervolgens het eimengsel in de quichevorm.
Verdeel de rest van de serranoham, de zuivelspread en de cocktail trostomaten over de quiche. Zet de quiche in het midden van de oven en bak het in ongeveer 35 minuten gaar.
Haal de quiche uit de oven. Hak de bieslook fijn en strooi nog lekker wat over de hartige taart. Geniet ervan!